Lugn sömn med mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner är en typ av gardin som till största delen används i sovrum. Därmed inte sagt att du inte kan ha denna gardin i andra utrymmen. Vill du ha kolmörkt eller bara skymning?

Vissa lyckligt lottade människor har en underlig förmåga att sova i precis alla miljöer. Ljust eller mörkt, stökigt eller lugnt. De bara sover. För de flesta av oss fungerar inte detta särskilt bra. Det är betydligt vanligare med sömnproblem om rummet är för ljust, om det finns ljudstörningar eller om temperaturen är fel.

Mörkläggningsgardiner fungerar faktiskt på flera olika plan. Den viktigaste funktionen är förstås att den gör rummet mörkt. Man brukar skilja på två kategorier mörkläggningsgardiner – de som ger fullkomligt mörker och de som dämpar ljuset. Det är en smaksak vilket du väljer. En tjock och tät gardin fungerar också som en naturlig bullerdämpare.

Estetisk lösning med mörkläggningsgardiner

Rullgardiner eller persienner används ofta i liknande syften. Det kan fungera, men för många är det skydd dessa kan ge otillräckligt. Bullerdämpningen uteblir också helt. Vill du vara säker på att få ett fullgott skydd mot ljus och oväsen är det mörkläggningsgardiner du ska satsa på. Arbetar man skift och behöver sova dagtid är det ännu mer angeläget att satsa på kvalitet därvidlag.

De flesta mörkläggningsgardiner säljs i praktiska längder. Mät ditt fönster och ta till lite marginal. Sedan behövs bara en enkel fåll nertill för att få rätt längd på gardinen. Rätt stänger och fästen brukar leverantören kunna hjälpa till med. God sömn är viktigt för hälsan så ta hand om dig.