Vad kommer att hända inom modebranschen?

Kommer framtiden innebära att det mesta i vårt samhälle sker på automatik, att bilarna kör sig själva, liksom bussar, tåg och flyg? Kommer flera yrken att dö ut? Kommer ditt yrke att dö ut? Om du är intresserad, kan du kontrollera sannolikheten att just ditt yrke dör ut på hemsidan http://willrobotstakemyjob.com. Där kan du skriva in ditt yrke och testa ditt yrke, så räknar databasen ut om just ditt arbete är i fara. Yrken som fotomodell, chaufför, kontorsassistenter, industri- och maskinister var utdömda, enligt sajten, medan yrken som författare och fotografer inte var i riskzonen. Andra yrken som sjuksköterskor, barnskötare och psykologer är heller inte i riskzonen för robotar att ta över.

Kommer vi inte ha fler fotomodeller?

Det finns en stor risk att fotomodellerna kan ersättas av robotar, framför allt när det kommer till foton på kläder, som med olika bildprogram kan göras mer levande. När det kommer till modeshower, är det lite svårt att tänka att robotar skulle kunna ta över catwalken. Överhuvudtaget är det svårt att tänka sig robotar som tar över nöjes- och skönhetsbranschen, men varför inte? Klädskaparna kanske skulle tycka att robotarna är lättare att handskas med, de behöver varken matpaus, vila, sminkning eller lön. Däremot undrar man ju om åskådarna skulle uppskatta kläderna som kom på vandrande robotar, även om de skulle gå och föra sig människolikt.

Hur kommer modet se ut i framtiden?

Hur kommer framtidens kläder att se ut? Kommer de bestå av material som får oss att flyga? Som skyddar oss mot sjukdomar? Som ändrar färg och form beroende på hur vi mår? Kommer de att vara gjorda av tyg? Elle.se har besökt företaget Biocouture som just forskar på nya material att göra kläder av. Företaget grundades av Suzanne Lee som tror att i framtiden kommer vi att bära kläder som är tillverkade av bakteriekultur, grönt te och socker, eller varför inte svamp?

– Det låter knäppt, men om du stryker med handen över en champinjon märker du att hatten har ungefär samma känsla som mjuk mocka. Och rent svampmycel känns precis som mocka. Det är dessutom hundra procent nedbrytningsbart, säger Suzanne Lee.

Idag går det åt 11.000 liter vatten till att tillverka ett par jeans, tillverkade av bomull, vilket i framtiden eventuellt inte är hållbart. Då kan material som man kan odla i laboratorier bli ett alternativ att tänka på, för miljöns skull. På svenskt håll, tittar man även här på hur man kan ta fram nya textilprodukter. Medan tidnings- och bokläsandet går ner, kan vi i framtiden kanske se kläder gjorda av papper.

I framtiden kanske vi har kläder som är tillverkade av:

  • Läder som odlas fram i labb via animaliska celler så att djur slipper dö.
  • Material som inte är textilier men som består av bakterier eller svampmycel.
  • Textilier som integreras med digital teknologi för att kunna kopplas ihop med en dator, telefon eller läsplatta.
  • Material som kontrollerar på vår hälsa och kan mata kroppen med nyttiga ämnen.
  • Material som genom robotteknik anpassar sig efter dina behov, till exempel genom att ändra på texturen eller anpassa passformen så att den blir tajtare eller lösare.
  • Kläder med ett ”sjätte sinne” som anpassar sig till miljön du befinner dig i.