Produkter för vackrare ben

Blåmärken, åderbråck eller kanske brustna kärl? Det finns en rad orsaker till att benen inte är lika vackra som man kanske önskar. En del bryr sig inte alls om att det är åderbråck på benen medan det för andra är något man vill behandla så mycket som möjligt för att det inte ska synas. Vad finns då för produkter som hjälper och minskar symtomen med dessa problem?

Tabletter

Det finns kosttillskott som anses motverka trötta ben. Bland annat innehåller de C-vitamin som påverkar blodkärlen. Detta kan eventuellt vara en lösning för de som enbart har trötta ben. Det är knappast någon läkare som rekommenderar tabletter som en enskild lösning vid åderbråck. På 1177.se nämns inte heller något om tabletter som behandlingsform. 

Krämer

Olika slags krämer kan lindra blåmärken och brustna kärl. Detta genom att ”lugna ner” huden och därmed förbättra den estetiska känslan. Inte heller krämer nämns på 1177 under rubriken ”Behandling”. Däremot betyder det inte nödvändigtvis att krämer inte har någon verkan. Även nästa punkt ”laserbehandling” är exempel på behandling som inte nämns på 1177 men som är mycket vanlig. 

Laserbehandling

Det finns olika kliniker som erbjuder behandling för åderbråck med laser. Det är en relativt lätt behandling som sker efter lokalbedövning. Inför behandlingen sker en grundläggande undersökning av benet samt diskussion med patienten utifrån vilka problem som upplevs på grund av åderbråcket. 

Kompressionsstrumpor

Är det framförallt trötta ben, stumma ben och åderbråck kan kompressionsstrumpor vara mycket effektiva. Dessa ska däremot inte förväxlas med stödstrumpor då dessa inte har samma krav på sig gällande funktion. 

En kompressionsstrumpa skapar tryck över olika delar av benen. Detta tryck avtar även närmare knäna. Därmed skapas bättre förutsättningar för blodet att flöda tillbaka till hjärtat. Det är just detta problem som ligger bakom åderbråck. 

Det som karaktäriserar en kompressionsstrumpa är därmed dess effektiva funktion kring att underlätta blodcirkulationen. Detta genom press på benet på olika ställen och avtagande uppåt. Detta är inget som en stödstrumpa måste uppnå då det inte finns några regler kring vad dessa modeller av strumpor måsta ha för kvalité och funktion. 

Svårt att veta?

Oavsett om du bara har stumma ben eller anar att åderbråck är något som växer fram kan du ta hjälp av vårdinstans. Är det lättare besvär kan ofta personal på apotek ge tips om produkter, kompressionsstrumpor eller allmänna råd hur du ska förhålla dig. Behöver du mer behandling kan läkare kontaktas via hälsocentral eller via Mina vårdkontakter. Här kan du läsa mer om både åderbråck och åderbråcksbehandlingar.