Skaffa en riktig kostym

Tänk vilken skillnad det är mellan en kostym som har tillverkats för att passa de allra flesta, mot en skräddarsydd kostym som är sydd enbart för dig. Det är vad det innebär att få en skräddarsydd kostym; du får en kostym som enbart är sydd med dina mått. Har du smala ben och en lite större mage, kan du få byxor anpassade för dina ben, medan du får en kavaj som tar hänsyn till magen – och tvärtom.

När ska man bära skräddarsydd kostym?

Man bör bära en skräddarsydd kostym när som helst då man känner att man behöver vara väl klädd, vid anställningsintervjun, vid affärsförhandlingen eller när du ska på fest och vill känna dig väl klädd. Alltså det är rätt tillfälle för en skräddarsydd kostym närhelst som du vill klä upp dig helt enkelt. Du kommer att märka skillnad på din självkänsla, när du bär din skräddarsydda kostym. Den förhöjer hela din personlighet. Och du kan visa dig själv från din bästa sida.

Vad olika klädkoder betyder

Har du fått en formell inbjudan någon gång, till exempel till ett bröllop, en kunglig fest, eller till någon annan begivenhet? Då har du säkert fått en klädkod inför festen.

  • Står det till exempel Klädsel: kavaj, innebär det att du kan komma i kostym, eller i en kavaj i en färg och byxorna i en annan. Ditt kvinnliga sällskap kan då bära klänning som slutar vid knäna, eller kjol och blus och till och med byxor av finare tyg och top som är festlig.
  • Står det klädsel: aftondress, då bör du komma klädd i frack. Och ditt kvinnliga sällskap bör bära en långklänning. Det är då en klänning som är längre ner än knäna men kan sluta vid vaderna.
  • Står det klädsel: smoking, bär du bära en smoking, och ditt kvinnliga sällskap bör bära en cocktail-klänning. Det är då en mer festlig klänning (inte kjol och blus) som slutar ovan knäna, helst med skor med klack.

Till alla dessa kostymer, fracker och smokingar, bör man alltid bära snygga skor antingen lack- eller läderskor i mörk färg. Har du en svart kostym bör du bära svarta skor, inget annat. Och strumporna ska vara i samma färg som skorna.