Vilka risker finns med tandblekning?

Kan man få vita tänder utan konsekvenser – vad finns det för risker med tandblekning? Det här är frågor som fler borde ställa sig. Idag så har tandblekningen blivit lite av var mans sak; man kan se att fler och fler – särskilt unga – väljer att skaffa sig vitare tänder. Är det något att oroa sig för eller kan man slappna av om tonåringen i hushållet vill besöka en tandläkare?

Att besöka en tandläkare är att rekommendera. En tandblekning utförd hos en sådan ger dels ett bättre resultat och dels också mer professionalism; något som minimerar risken för konsekvenser. Förvisso så handlar det om ganska hanterbara risker i form av ett ömmande tandkött och kanske en ilande känsla i tänderna – det är något som går över på något dygn.

Vissa bör undvika tandblekning

Vi har alla olika emalj och olika förutsättningar vad gäller tändernas styrka. En del personer har en tunnare emalj än andra och i kombination med skadade tandhalsar så bedömer man ofta – från en tandläkares sida – att en tandblekning är olämplig. Detsamma gäller för gravida kvinnor eller för mammor som ammar. Där avråds man av den enkla anledningen att det inte finns kompletta studier för hur ett foster/spädbarn kan påverkas. Det säkra före det osäkra, helt enkelt.

Hur kan man bleka tänder hemma?

Många väljer idag att genomföra en tandblekning i hemmet. Det är då något som sker på egen risk och om detta kan vi säga följande: det finns en skillnad mellan produkter och produkter inom tandblekning. Vissa fungerar bättre än andra och en del fungerar inte alls. Ska man bleka sina tänder i hemmet så är det bättre att gå via en tandläkare. Det innebär att man besöker en tandläkare och får en formgjuten skena som man därefter kan använda hemma. Man fyller skenan med den gel som rekommenderas och därefter så använder man den enligt de instruktioner som finns på förpackningen.

Tyvärr har det även blivit populärt att prova på rena hemma-kurer för att få vitare tänder. Folk kan använda bakpulver, ketchup och bikarbonat. Det rekommenderas inte. Visst, exempelvis bakpulver kan ta bort missfärgningar och göra gula tänder vitare – plus att det är väldigt billigt. Men, man måste även se till följande: använder man bakpulver så kommer detta att slita ner emaljen och om så sker så är det svårt – för att inte säga omöjligt – att reparera den. Här får man således räkna med en väldig risk i samband med en tandblekning. Man kan förmodligen även addera höga kostnader till detta; som en direkt följd av att man måste gå till en tandläkare för att laga den emalj som skadats.

Måste man bleka tänderna?

Alla tänder blir mörkare med åren och då dessutom livsstilen påverkar – snus, kaffe, rökning, rött vin – så kan många se att tänderna blir väldigt gula. Att ha vita tänder ger ett fräschare och mer ungdomligt intryck. Men, man ska även veta att det handlar mer om att ha friska och starka tänder än om vita sådana. Färgen säger egentligen ingenting om vilken status dina tänder har. Det är viktigt att veta och att ta i beaktning innan man väljer att gå vidare med att bleka sina tänder.