Då behövs en make-up artist

Om man arbetar inom skönhetsbranschen och ska förbereda fotomodeller, filmskådespelare, och skådespelare på teater, då behöver man alltid en makeupartist som är duktig och som kan sminka en person, som kläddesignern (om det är en modevisning) eller en regissör (om det är en film eller teater) önskar det hela.

Det är designern som bestämmer hur modellerna ska se ut

När en fotomodell, eller modell som ska gå på catwalken, ska bära upp smycken, skor, kläder och väskor, är det så gott som alltid den som har designat produkterna som bestämmer hur fotomodellerna och klädmodellerna ska se ut. Som makeupartist bör man då sminka modellerna som designern önskar. Då arbetar makeupartisterna tillsammans med hårstylisterna och designern så att modellerna ger just et intryck som designern önskar. Oftast har de en vision om vad designern önskar förmedla och vad kläderna ska bidra till för ett slags utseende. Då är hår och make-up en del av vad designern vill visa upp för publiken.

På filmduken eller teatern är det regissören som bestämmer

Ska man som makeupartist bidra till teateruppsättningen, eller skådespelarnas utseende på filmduken är det regissören som bestämmer hur skådespelarna ska se ut. Då kanske det är viktigt att skådespelarnas smink visar på en viss ålder, eller så ska de se ”naturliga” ut fastän de är sminkade. Vid alla dessa tillfällen behövs en makeupartist som har kunskapen om hur man kan få fram ett visst utseende.

Utbildning inom skönhetsbranschen

För den som är intresserad av att få arbeta bland dessa människor, finns det utbildning inom yrket. Då går man en makeupartist utbildning, då man lär sig allt inom makeup och hur man förbereder en modell, skådespelare eller någon som privat vill se bra ut för dagen, till exempel en brud eller någon annan som för tillfället vill se fin ut. Man kan kombinera det med en utbildning inom hårstylist, så att man får en bred utbildning. Här kan du läsa mer om makeupartist och hårstylist utbildning: https://www.makeupartistutbildning.nu.