Hur blir man av med åderbråck?

Åderbråck, synliga slingriga vener på benen, är väl inte en välkommen upptäckt för någon, men för en modell mitt i karriären kan det innebära en fullständig katastrof. Åderbråck drabbar många människor, och det drabbar kvinnor lite oftare än män. Tråkigt nog finns det inte heller något man kan göra för att vara hundra procent säker på att slippa få åderbråck. Att hålla sig i form och motionera mycket hjälper, även att undvika alltför mycket stillasittande och att hålla vikten. Allt detta tillhör ju en fotomodells vardag, men även den som lever ett sunt liv med mycket motion och goda kostvanor kan få åderbråck. Det är nämligen så att åderbråck till viss del är ärftligt, så den som har haft åderbråck i släkten löper mycket stor risk att själv drabbas, och det redan i unga år.

Åderbråck är ärftligt

Ofta tänker man kanske på åderbråck som något som mest drabbar gamla tanter, och framför allt inte unga modeller som knappt fyllt tjugo. Men faktum är, att har man anlag för åderbråck kan de dyka upp redan i tonåren. För en nybliven modell som precis tagit sina första stapplande steg i karriären är det naturligtvis en mardröm att upptäcka åderbråck på benen. Men, det finns hopp även för den som drabbas av åderbråck redan som ung. Det går att ta bort åderbråck, och med moderna metoder går det till och med att göra utan att behandlingen lämnar synliga ärr.

Välj alltid en certifierad klinik

En åderbråcksbehandling ska alltid göras på en behörig klinik, av legitimerade läkare. Helst bör kliniken ha ett samarbete med Landstinget. Landstinget bekostar endast medicinsk behandling mot åderbråck, till exempel om bråcken orsakat bensår, men att kliniken samarbetar med Landstinget är ändå alltid en kvalitetsstämpel. För så kallad kosmetisk behandling, det vill säga när man tar bort åderbråck för att man tycker att de ser fula och otäcka ut, utgår ingen ersättning från Landstinget utan man får bekosta behandlingen själv.

Modern åderbråcksbehandling

Det finns huvudsakligen två metoder man väljer mellan vid modern åderbråcksbehandling. Båda går snabbt, på bara några timmar, och de är i stort sett smärtfria. Den ena metoden är laserbehandling, där man med hjälp av en laserfiber, som sticks in genom ett snitt i huden, bränner sönder venen inifrån. Det låter mer dramatiskt än vad det i själva verket är, behandlingen sker under bedövning och lämnar inga ärr.

Den andra metoden sker med ett så kallat skleroserande skum, som sprutas in i venen och får den att skrumpna ihop, varpå åderbråcken försvinner. Denna metod är vanligare om åderbråcken är mycket slingriga och svåråtkomliga med laserfibern. Som komplement till dessa två metoder används även så kallad virknålsteknik, som går ut på att man med ett virknålsliknande instrument helt enkelt lirkar ut venerna genom att snitt i huden. Detta är effektivt för synliga åderbråck precis under huden.